Det er ekstra viktig å kontakte helsepersonell når det er snakk om barn, siden allergi mot ett allergen kan utvikle seg til allergi mot flere andre allergener. Dessuten kan høysnue føre til utvikling av allergisk astma. En tidlig diagnose er viktig for å komme i gang med forebyggende behandling tidsnok og på den måten minimere konsekvensene av allergien.
Symptomer i kombinasjon med allergitest
Diagnosen tar vanligvis utgangspunkt i symptomer, en fysisk undersøkelse og svar på noen spørsmål. En lege med kunnskap om allergi kan i de fleste tilfeller finne ut hva som forårsaker allergien, ved å ta utgangspunkt i din sykehistorie og dine symptomer samt en allergitest.
Allergitest: prikktest eller blodprøve
En prikktest fremkaller en allergisk reaksjon ved at en liten mengde allergen – det stoffet som legen tror du er allergisk mot – dryppes på huden, og et lite stikk med en lansett gjør at allergenet føres inn gjennom huden. Hvis du er allergisk, reagerer huden med en hevelse som minner om et myggstikk, der allergenet ble påført.
En blodprøve kan brukes både alene og til å bekrefte resultatet av prikktesten. I blodprøven ser man etter IgE-antistoffer (immunglobulin E), som kroppen produserer ved en allergisk reaksjon. Et høyt innhold av IgE-antistoffer i blodet og relaterte symptomer bidrar til å bekrefte diagnosen.
Det finnes selvtest (på pollenkontroll.no) med spørsmål som kan være veldig nyttige for å finne ut hvor omfattende allergiplagene er. Målet med allergibehandling er symptomfrihet, men mange går rundt med utilstrekkelig behandlede symptomer som påvirker livet negativt. Ved å svare på relevante spørsmål om egen situasjon får man et godt underlag til legen når det gjelder å diskutere både diagnostisering og behandling.